Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi Tampereella 15.3.1882

2.1.1980


Tampereella syttyi Pohjoismaiden ja silloisen Venäjän ensimmäinen sähkövalo 15. maaliskuuta 1882 Finlaysoinin tehtaassa Plevnan kutomosalissa.

Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi Finlaysonin suuressa kutomosalissa Plevnassa jo vuonna 1882. Keksinnön nopea leviäminen Tampereelle oli Finlaysonin tehtaanomistajan vanhimman pojan Carl von Nottbeckin ansiota. Hän työskenteli Edisonin palveluksessa 1870-luvun lopulla, eli juuri silloin kun Edison teki käänteen tekevän keksintönsä. Edisonin rakentaessa ensimmäistä sähkölaitosta New Yorkiin von Nottbeck sai uhkarohkealta tuntuneen idean: miksei rakennettaisi sähkövalaistusta myös Finlaysonille?

Kesällä 1881 Carl von Nottbeck saapui Tampereelle Edison-yhtymän unkarilaisen insinöörin Istvan von Fodorin kanssa. Matkaltaan hän oli sähköttänyt isälleen Wilhelm von Nottbeckille tulostaan ja uusista valaistusteknisistä laitteista, mutta suurista suunnitelmistaan hän ei ollut maininnut mitään. Wilhelm von Nottbeck suhtautui poikansa ideaan epäilevästi, mutta suostui kuitenkin valaistusjärjestelmän testaamiseen sekä lunastamaan laitteet, mikäli sähkövalo osoittautuisi toimivaksi.

Suuresta kutomosalista valaistiin sähkövalolla aluksi vain toinen puoli, toiselle puolelle jätettiin aiemmin käytössä ollut kaasuvalo. Kutomosaliin asennettiin yhteensä 150 hehkulamppua. Yhden lampun teho vastasi kuitenkin vain kahdeksan kynttilän valoa, joten lamput asennettiin aina pareittain. Johdot olivat yksinkertaisella puuvillalla eristettyjä kuparijohtoja, jotka kulkivat tehdassalin seiniin ja kattoon kiinnitettyjä koukkuja pitkin. Koukut valmistettiin puusta tehtaan puusepänverstaassa. Sähkö saatiin kahdesta 110 voltin tasavirtadynamosta. Lue lisää.

Teksti: Heidi Lehtimäki, UTA